Çocuklara olumlu davranışlar kazandırmak bütün anne babaların, büyüklerin ve öğretmenlerin öncelikleri arsında yer almalıdır.

Çocuklara olumlu davranışlar kazandırmanın en etkin yolu, çocuğa ‘’ Rol Model’’olmaktır. Çünkü çocuktan ne istediğimiz kadar bizim ne yaptığımız önemlidir. Onun nasıl davranmasını istiyorsak; ona öyle davranmalıyız. Çocuğumuzun ( lütfen, teşekkür ederim, nasılsınız… ) sihirli sözcükleri söylemesini istiyorsak, önce biz söylemeliyiz. Sesini yükseltmesini, bağırıp çağırmasını istemiyorsak, alçak bir sesle gözlerine bakarak konuşmalıyız. Çocukların devamlı olarak bizim davranışlarımızı izlediklerini ve taklit ettiklerini unutmamalıyız.

Yaptıkları olumlu ve olumsuz davranışlar karşısında kendimizi nasıl hissettiğimizi her seferinde açıkça söylemeliyiz. Olumlu bir davranışının bizi nasıl mutlu ettiğini, olumsuz davranışlarının da nasıl üzdüğünü açıkça söylemeliyiz.

Yaptıkları olumlu davranışları anında yakalayıp takdir etmeliyiz ve onlara pozitif bildirimler vermeliyiz. ( Kaşığı, çatalı çok güzel kullanıyorsun, ödevlerini zamanında bitirdin … gibi )

ÇOCUKLARI SÖZLERİMİZLE DEĞİL, GÖZLERİMİZLE ikna edebiliriz ancak. Sözler başka, gözler başka şeyler anlatıyorsa onunla boşuna uğraşıyoruz demektir. Onları etkin bir şekilde dinlemeliyiz. Onun seviyesine inmeliyiz. Söylediklerini ve ne düşündüklerini hissettiğimizi ifade etmeliyiz. Bu davranışlarımızla onların da bizim söylediklerimize odaklanmalarını sağlarız.

Çocuklara basit ve anlaşılır yönergeler vermeliyiz. Örneğin ‘’Kapıyı açık bırakma yerine, kapıyı kapat lütfen’’ gibi. Olumlu davranışlar kazandırmanın bir diğer yolu da, yapmasını istediğimiz konularda anlaşılabilir ve uygulanabilir bilgiler vermeli; yapmaması gereken davranışlar konusunda da sınırlar çizmeliyiz. Bizimle birlikte masada yemek yediği zaman, ‘’Çok mutlu olduğumuzu’’ ifade ederken; Masaya gelmek istemediği zaman zorla getirmeğe kalkışmamalı, aç kalsa bile kendiliğinden gelmesini beklemeliyiz.

Çocuklara verilecek ‘’iyi bir örnek’’ onlara istediğimiz davranışları kazandırmanın en iyi yollarından biridir. Çocuğa ‘’ şu anda senin kitap okuma saatin. Odana git. Bir saat kitap okuyacaksın.’’ yerine televizyonu kapatıp, elimize bir kitap alıp ‘’ Şimdi kitap okuma zamanımız’’ diyerek okumaya başlamak çok daha etkili bir örnek olacaktır.

Kısacası çocuklarımıza kazandırmak istediğimiz olumlu davranışları önce biz sergilemeliyiz.

Değerler Eğitiminin Sınavı

Her yıl Ramazan ayı geldiğinde, toplumumuzda dayanışma ve yardımlaşma duyguları pekişir. İnsanların kendini iyi ve huzurlu hissetmesini sağlayan bu manevi ay, özellikle değerler eğitiminin bir

Cambridge Okulları: Eğitimde Kalitenin İzinde

Günümüzde eğitim, bireylerin ve toplumların gelişimi için kritik bir rol oynamaktadır. Eğitim kurumlarının kalitesi, öğrencilerin akademik başarısı, kişisel gelişimi ve gelecekteki kariyerleri üzerinde derin etkilere

Sınavlara Hazırlıkta Davranış Eğitimi

Sınav dönemleri, öğrenciler için hem heyecan verici hem de zorlayıcı bir süreçtir. Başarılı olmak için sadece bilgi değil, aynı zamanda doğru davranışları sergilemek de önemlidir.